Türkiye Cumhuriyeti'nin Temeli Kültürdür...

Gazi Mustafa Kemal ATATÃœRK
Yurttan Seslerin Fedakar İşçileri,
Bugün Öyle Bir Kale Yapmakla
Meşguldürler ki; Tamamlanınca
Değme Toplar Onu Yıkamaz ...
Muzaffer SARISÖZEN

En Son Eklenenler
Site Hakkında Açıklama
Makamsal Diziler
Konu ve Tür Ayrımı
Teşekkürü Hak Edenler
Kaynakça

 
    Site Hakkında Açıklama

     OluÅŸumu yüzyıllar süren ve kültürümüzün önemli bir bölümünü oluÅŸturan Türkülerimizin, hepsi deÄŸilse bile binlercesi, baÅŸta Muzaffer Sarısözen olmak üzere yüzlerce gönüllü tarafından çok büyük fedakarlıklarla derlenip, notaya alınarak, TRT Kurumu bünyesinde bir araya getirilmiÅŸtir. Birçok kimse tarafından çok eleÅŸtirilen tarafları olsa da yadsınamayacak ve küçümsenemeyecek kadar önemli bir birikim yaratılması baÅŸarılmıştır.

     TRT Kurumu, türkü notalarını biriktirme, muhafaza etme ve seslendirerek halka ulaÅŸtırmanın yanı sıra bu notaları dijital ortama aktarıp, herkesin ulaÅŸabileceÄŸi bir hale getirerek de çok büyük bir hizmette bulunmuÅŸtur. 

     TRT Türk Halk MüziÄŸi Repertuar'ı baz alınarak hazırlanan "Repertuar Türküleri Külliyatı" (REPERTÃœKÃœL) ismini verdiÄŸimiz bu çalışma ise zaten mevcut olan bu deÄŸerlerin daha derli - toplu kullanımı ve daha kolay ulaşımı amaçlanarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada hem profesyonel müzisyenlerin, hem türkülerimizi öğrenmek isteyenlerin ve hem de  türküler üzerine araÅŸtırma yapanların iÅŸine yarayacak bir takım sınıflandırmalar yapılmaya çalışılmıştır. Sonraki yıllarda repertuara henüz girmemiÅŸ türküler ile BestelenmiÅŸ Türküler'i de kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletilmiÅŸ ve çalışma REPERTÃœKÃœL - TÃœRKÃœPEDÄ°A ismini almıştır.

     Muzaffer Sarısözen' in "Her Türkü Bir Kuraldır" sözünde de kastettiÄŸi gibi türküleri kesin doÄŸru iddiası ile sınıflandırmak pek de mümkün deÄŸildir. Çünkü türkü yakan hiç kimse belli kuralları dikkate alarak yakmamış, içinden geldiÄŸi gibi hissettiÄŸini çalıp - söylemiÅŸtir. 

     "Makam" denilince genel olarak; "Belli köklerin oluÅŸturduÄŸu dizi içinde baÅŸlangıç, güçlü, geçici durak ve durak seslerinin önemini belirterek, bir kurala dayalı olarak yapılan gezinmeyle oluÅŸan ezgi kalıbı." ÅŸeklinde bir tanım ile karşılaşırız.

     Türküleri, makamlarına göre sınıflama çalışmaları son yıllarda sıkça kafa yorulan bir konu olmuÅŸ, denenmiÅŸ ancak çoÄŸunluÄŸun üzerinde uzlaÅŸtığı bir sonuç elde edilememiÅŸtir. Aynı ÅŸekilde "Makamların" karşılığı olduÄŸu söylenen "Ayaklar" baz alınarak sınıflandırma yapılmaya çalışılmış ancak yine tatminkar bir ortak fikir oluÅŸmamıştır.  "Kerem Ayağı" örneÄŸini verecek olursak, çokca kerem ayağı çeÅŸidi karşımıza çıkmaktadır. (Kerem, Yanık Kerem, Engin Kerem, Yahyalı Kerem, Kesik Kerem... vs.) Asıl sorun ÅŸudur ki; bu isimler kiÅŸiden kiÅŸiye ve / veya yöreden yöreye de farklılıklar göstermekte, aynı ÅŸeyi ifade etmemektedirler.

     Bu çalışma hazırlanırken, bu konuda mesai harcamış bir çok akademisyen ile görüşülüp fikir alındığında ise maalesef ortak bir bakış açısı ve çözüm yolunun henüz akademik çevrelerde de oluÅŸmadığı görülmüştür. Hatta yardım istenen bu kiÅŸilerin bazılarından, "riskli bir giriÅŸim olacağı ve çok eleÅŸtirileceÄŸi" gerekçesi öne sürülerek, vaz geçilmesi "nasihati" dahi alınmıştır. 

     Bütün bu zorluklara ve risklere karşın, bu çalışmada belli sınıflamalar yapmanın çok yararlı olacağı düşüncesi göz ardı edilmeyerek;  "Makamsal Dizi" kavramı referans alınarak, türküler sınıflandırılmaya çalışılmıştır. ( Bkz. MAKAMSAL DÄ°ZÄ°LER ...?  ) Yanı sıra "Konusu - Türü", "Karar Sesi", "BitiÅŸ Sesi",  "Usulü", söz bölümleri dikkate alınarak "Ses GeniÅŸliÄŸi, "En Pes Sesi" ve "En Tiz  Sesi" gibi alanlarda da sınıflandırılmaya çalışılmıştır. 

     Bu çalışma, Türküleri; Ä°sim, Repertuar Numarası, Yöresi, Kaynak KiÅŸi, Derleyen ve Notaya Alan KiÅŸi ... vs. bilindik alanlarda arayabildiÄŸi gibi, yanı sıra Makamsal Dizi, Konusu-Türü, Usulü, Karar Sesi, BitiÅŸ Sesi, Ses Aralığı, En Pes Sesi, En Tiz Sesi... olmak üzere 8 ayrı katagoride veya bunların kombinasyonlarında da arama yapabilmektedir. Yanı sıra tüm türkülerin sözleri girilmiÅŸ olup, türkü sözleri içinde detaylı arama yapabilir. Bu sözlere ait bir de "Foklorik Terimler Sözlüğü" içerir. Tüm illere ve yörelere ait nazari bilgiler, yöresel kıyafetler ile birlikte, 100' e yakın çalgılarımıza ait de bilgiler ve ses kayıtları içerir.

     Kaynak KiÅŸilerden halen yaÅŸayıp da ulaÅŸabildiklerimizden biyografi yazılırken, ses kayıtları da alınmaya çalışılmış olup, yanı sıra Ankara Devlet Konservatuarı ses kayıtları da taranarak yayınlanacak ÅŸekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.. Özellikle Uzun Havalar konusunda ses kayıtları kaybolmuÅŸ ve bilinmeyen uzun havalar, kaynak kiÅŸisi yaşıyorsa tekrar kaydedilmeye çalışılmıştır. Bu kayıtların tamamını yayınlamayı çok istemekle birlikte bunun için bir süre daha çaba sarf etmek, müzik alanında faaliyet gösteren "meslek örgütleri" ile ortak bir noktada buluÅŸmak gerekmektedir. Bu konudaki çalışmalar ve araÅŸtırmalar sürmektedir.

     Bu çalışmada yapılan sınıflandırmaların ve verilen nazari bilgilerin kesin doÄŸru olduÄŸu asla iddia edilmemektedir, edilemez de zaten.. Ancak hayli bir kullanım kolaylığı yaratacak olması göz önüne alınarak -elden geldiÄŸi kadarıyla- en az hata ile hazırlanmaya gayret edilmiÅŸtir. Yine de gözden kaçan hatalar ve / veya yanlış deÄŸerlendirmeler için peÅŸin peÅŸin özür diliyor, iletiÅŸim kurulup doÄŸrusu söylendiÄŸi zaman da hiç gocunmadan düzeltilerek, uyarı için de teÅŸekkür edileceÄŸinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. 

     Bilgilerimizi paylaşırsak, bu çalışma da, "daha doÄŸru" bilgiler içeren bir alan haline dönüşecektir.. Bilgi paylaşıldıkça çoÄŸalır...

     2004 yılında türkülerin sözleri yazılarak baÅŸanan, 2005 - 2006 yılından itibaren türkülerin sınıflandırılmaları ile devam eden, 10 yıllık yoÄŸun bir çalışma sonucunda 2016 yılında yayına verilen ve sonrasında da sürekli bilgi, belge, nota, ses kaydı ....vb. eklemeler yapılarak sürekli güncellenen REPERTÃœKÃœL (Repertuar Türküleri Külliyatı); Türkülerin bir "Arama Motoru" ve türkülere ait online bir kütüphane olarak deÄŸerlendirilebilir. 

     Repertükül isimli bu sitede, türkülerimize ait notalar, kaynak kiÅŸi ses kayıtları, türkülere ait derleme fiÅŸleri, varsa gerçek öyküleri, yörelere ait nazari bilgiler ve yöresel kıyafetler, repertuara türkü veren kiÅŸiler hakkında biyografiler, fotoÄŸraflar, çalgılar, bunlara ait ses kayıtları ve görseller, makamsal dizi bilgileri ve görselleri, terimler sözlüğü, makaleler ... vb.  bilgi ve belgelerin daha derli toplu bir ÅŸekilde biraraya getirilip, sistemli bir ÅŸekilde sunulmasına gayret edilmiÅŸtir...

     REPERTÃœKÃœL - TÃœRKÃœPEDÄ°A, türkülere ait sorulacak birçok soruya cevap verebilecek ÅŸekilde oluÅŸturulmaya çalışılmıştır...

     Bu amaçla;
                         Makamsal Dizisi,
                         . Usulü,  
                         . Konusu - Türü
                         . Karar Sesi
                         . BitiÅŸ Sesi,  
                         . Ses GeniÅŸliÄŸi
                         . En Pes Sesi
                         . En Tiz  Sesi ...   olmak üzere 8 ayrı kategoride sınıflandırılmış ve türküler, istenen farklı özelliklerine göre"arama motorları" marifetiyle tüm repertuar içinden süzülüp, bulunup, listelenecek ÅŸekilde programlanmıştır...


     Bu çalışmada 4 temel sayfa vardır : 

* KIRIK HAVALAR (Sözlü Usüllü Türküler)
* UZUN HAVALAR  (Sözlü Usülsüz Türküler)
* OYUN HAVALARI (Sözsüz Usüllü Türküler)
* REPERTUAR DIŞI TÜRKÜLER ( Repertuara henüz girmemiş ve/veya bestelenmiş türküler)

   Bu sayfalarda;  
                            . Türkü Adı
                            . Repertuar Numarası 
                            . Yöresi / Ä°li 
                            . Ä°lçesi / Köyü
                            . Kaynak KiÅŸi   
                            . Derleyen 
                            . Notaya Alan
                            . Konusu - Türü  
                            . Makamsal Dizisi   
                            . Karar Sesi 
                            . BitiÅŸ Sesi
                            . Usül
                            . Ses GeniÅŸliÄŸi
                            . En Pes Sesi
                            . En Tiz Sesi
                            . Ä°cra Eden
                            . Kaydı olanlar (ses)
                            . Öyküsü olanlar  ...     isimli 18 farklı alanda tek tek veya kombinasyonlu aramalar yapılabilir...

    Bu aramalar "Temel Sayfalar" içinden yapılabildiÄŸi gibi, temel sayfalara girmeden "Sitenin Ana Sayfası'nda" bulunan "Hızlı Arama Bölümü'nde" de yapılabilir. 

     Hızlı aramaya bir örnek vermek gerekirse; " Åžanlıurfa iline ait, Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen, Hicaz dizisinde, 4/4 'lük ölçüye sahip, 8 ses geniÅŸliÄŸi" olan türküler arandığını varsayalım. Büyük küçük harf yazımına dikkat etmeksizin, aralarına virgül konulup konulmamasını önemsemeden ve her hangi bir sıralama kuralına da uymadan; "Hızlı Arama Bantı'na"; "Muzaffer Sarısözen, Hicaz, 4/4, Åžanlıurfa, 8 ses" yazılıp arattırıldığı zaman, yaklaşık 8.000 türkü içerisinden bu özelliklere sahip türküler saniyeler içinde listelenecektir... 
     Ayrıca Hızlı Arama Bantına, "Kaynak KiÅŸi" yazılıp arattırıldığı zaman kaynak kiÅŸi ses kaydı olan türküler, her hangi bir rakam yazıldığı zaman da repertuar numarası o rakam ile eÅŸleÅŸen türkü / türküler listelenecektir.

     Arama sonucunda gelen türkü listesinden bir türkü seçilip, türkü detayları sayfa üzerine geldiÄŸinde ;

                           . Yöresi / Ä°li,
                             . Kaynak KiÅŸi,  
                             . Derleyen,
                             . Notaya Alan, 
                             . Ä°cra Eden,
                             . Makamsal Dizi,  
                             . Konusu - Türü ...  alanlarında sunulan bilgilerin üzerine tıklandığında, o konuyla ilgili daha detaylı bilgiler ve görseller de yeni bir sayfa olarak açılacaktır. Bu bilgiler 6 adet yardımcı sayfa tarafından sunulmaktadır. 

          Yardımcı sayfalar :

 * BÄ°YOGRAFÄ°LER : Repertuarda; "Kaynak KiÅŸi", "Derleyen" ve "Notaya Alan" olarak görülen kiÅŸiler hakkında biyografi ve görseller... (Yaklaşık 2.000 biyografi ve 4.650 fotoÄŸraf)

 * FOLKLORÄ°K TERÄ°MLER : THM Repertuarı'nda geçen yöresel deyim ve kelimelerden oluÅŸan sözlük... (3.552 terim)


 * YÖRELERÄ°MÄ°Z :  Yöreler ve iller hakkında nazari bilgiler ve yöresel kıyafet görselleri...


 * MAKAMSAL DÄ°ZÄ°LER : Türküleri sınıflarken kullandığımız "Makamsal Diziler" ve onların Åžedd'leri hakkında tanıtıcı kısa açıklamalar ve görselleri...


 * Ã‡ALGILARIMIZ : Orta Asya'dan Anadolu'ya, kullandığımız belli baÅŸlı çalgılarımız hakkında bilgi, ses kayıtları ve görselleri... (100 'ün üzerinde çalgı )


 * TÃœRKÃœ SÖZLERÄ° : Tüm Türkülerin sözlerinin olduÄŸu sayfadır. Türkülerin tüm sözlerinde "Kelime", cümle, paragraf... vs. arama yapabilir...


 * MAKALELER : Akademisyenlerin, folklor araÅŸtırmacılarının, doktora ve master öğrencilerinin kaleme aldığı; tez, makale, araÅŸtırma... vb.  yazılar ve görselleri...


 * Ã–YKÃœLER : YaÅŸanmış olaylar üzerine yakılan türkülerin, araÅŸtırılarak ortaya çıkarılmış gerçek öyküleri ve varsa olayın kahramanlarının görselleri...


                                                  Saygılarımla...


                                                 SavaÅŸ AKBIYIK